Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

CBS: aantal huishoudens met laag inkomen stijgt

12-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
Voedselbank
Het aantal huishoudens met een laag inkomen is vorig jaar gestegen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt dat voor een groot deel door de toestroom van Syrische vluchtelingen. Daarnaast zaten meer Nederlanders lange tijd in de bijstand.

In totaal 599.000 huishoudens moesten in 2017 rondkomen van een laag inkomen, 27.000 meer dan in het voorgaande jaar. Het aandeel huishoudens dat al meer dan vier jaar onder de lage-inkomensgrens verdient, is de afgelopen jaren ook toegenomen tot 8,2 procent.
Syrische vluchtelingen
Ruim een derde van die stijging komt voor rekening van vooral Syrische vluchtelingen. Zij komen na het ontvangen van een verblijfsvergunning vaak in de bijstand. In totaal heeft bijna 53 procent van de vluchtelingenhuishoudens een laag inkomen.

Geen nieuw werk
Daarnaast signaleert het CBS een toename van het aantal mensen dat langer dan vier jaar van weinig geld moet rondkomen. Het gaat bijvoorbeeld om Nederlanders die in de crisis hun baan hebben verloren en sindsdien geen nieuw werk hebben gevonden.
Steeds meer langdurige armoede in Nederland
Dat probleem treft vooral mensen tussen de vijftig en 65 jaar. Deze leeftijdscategorie is dan ook oververtegenwoordigd bij de mensen die langdurig onder de lage-inkomensgrens leven. Bij mensen die de AOW-leeftijd zijn gepasseerd, is de kans op armoede juist het kleinst.
Scheidslijn
De scheidslijn voor een laag inkomen ligt volgens het CBS op op 1040 euro per maand voor een alleenstaande. Bij een paar met twee kinderen is die ondergrens 1960 euro per maand. Wie minder verdient, loopt volgens het statistiekbureau risico op armoede.

Kinderen
Ruim 4 van elke 10 kinderen met een langdurig armoederisico groeiden op in een eenoudergezin. Het merendeel (63 procent) van de kinderen in langdurige armoede maakte deel uit van een bijstandsgezin.

Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.