*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Brieven versturen waarschijnlijk een stuk duurder in 2019

Leestijd: 2 minuten

Het versturen van post kan komend jaar flink duurder worden. PostNL mag de tarieven voor het basispakket aan postdiensten in 2019 met 14,2 procent opschroeven, maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekend.

Het doel van deze wettelijke regels is, volgens ACM, dat consumenten en bedrijven niet te veel betalen voor de postbezorging, terwijl PostNL tegelijkertijd het basispakket aan postdiensten rendabel kan leveren. De relatief hoge maximale stijging is te wijten aan het teruglopende aantal brieven dat verstuurd wordt. Hoe minder post verstuurd wordt, des te hoger de tarieven mogen zijn, stelt de ACM.

Bekijk ons dossier van PostNL

Eigen voorstel
PostNL doet op basis van de tariefruimte een eigen voorstel om de tarieven te verhogen. Dat wordt dan vervolgens door de ACM weer beoordeeld.

De laatste jaren zijn de postzegelprijzen flink gestegen. Een postzegel kost momenteel nog 0,83 euro. In 2012 was dat nog 0,50 euro. Een postzegel zou met de nieuwe stijging 0,95 cent kosten.

Invoering 'combibundel'
Eerder maakte PostNL bekend te bezuinigen op postvoorbereiders. Postbezorgers moeten voortaan zelf te post gaan sorteren op straat, waar dat nu nog door postvoorbereiders in de sorteercentra gebeurt. Vakbond FNV komt met acties vanwege de invoering van deze zogenoemde ‘combibundel’.

Bron: ANP