*
iedere woensdag om 21.15 uur op NPO 2

Beveiliging persoonsgegevens bij de Belastingdienst nog steeds onvoldoende

Leestijd: 2 minuten

Na kritische onderzoeksrapporten en verbetertrajecten, zegt de Belastingdienst dat niet is te garanderen dat  persoonsgegevens buiten de systemen belanden. De beveiliging van persoonsgegevens is nog altijd niet op orde. Dat blijkt uit een brief van directeur-generaal Jaap Uijlenbroek die dagblad Trouw in handen heeft gekregen.

De fiscus beschikt over een enorme hoeveelheid data vanwege alle gegevens die belastingplichtigen moeten aanleveren; variërend van loon en inkomen tot reis- en bankgegevens, maar bijvoorbeeld ook verdenkingen van strafbare feiten.  

Onderzoek ZEMBLA
Vorig jaar bleek uit onderzoek van  ZEMBLA dat de Belastingdienst de financiële en persoonlijke gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven in de periode van 2013 tot 2016 onvoldoende beveiligde. In juni 2018 bleek dat de belangrijkste IT-applicaties binnen de Belastingdienst volstrekt beneden de maat zijn.

Na de onthullingen van ZEMBLA volgden er onderzoeken en verbetertrajecten. Uijlenbroek schrijft in de brief die gericht is aan de Autoriteit Persoonsgegevens, dat er niets is veranderd. De beveiliging van persoonsgegevens is nog steeds niet op orde.  De Autoriteit Persoonsgegevens zei eerder dat de Belastingdienst onder andere moet bijhouden wie bepaalde gegevens uit de systemen ophaalt voor verdere analyse. Uijlenbroek zegt nu dat dat ‘technisch niet mogelijk is’. Ook zou het niet mogelijk zijn om via autorisatie de toegang tot de data te beperken.

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn