Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Belastingontduiking kost Nederland 22 miljard euro per jaar'

23-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
479 keer bekeken
  •  
ANP- Belastingdienst
Nederland loopt ieder jaar 22 miljard euro mis door belastingontduiking. Binnen de gehele EU gaat het naar schatting om ruim 823 miljard. Dat blijkt uit een studie van een hoogleraar van de Universiteit van Londen in opdracht van de Europese sociaaldemocraten.
PvdA-Europarlementariër Paul Tang noemt het “onvoorstelbaar dat er te weinig controle en te weinig capaciteit is om dit tegen te gaan. Dit moet snel op Nederlands en Europees niveau worden aangepakt”.
Getallen zijn 'alarmerend hoog'
De bedragen zijn iets lager vergeleken met een studie uit 2012, wat volgens de sociaaldemocraten suggereert dat de strijd tegen ’belastingmisdaden’ vruchten afwerpt. Evengoed zijn de getallen nog “alarmerend hoog”. Het gaat om grofweg vijf keer het jaarlijkse EU-budget.
De Europese sociaaldemocraten presenteren woensdag een vijfpuntenplan om de ‘belastingkloof’ te dichten. Zij willen dat bedrijven minimaal 18 procent belasting betalen over hun winst en eisen afschaffing van schimmige belastingvoordelen. Ook steunen zij het voorstel van de Europese Commissie om nationale veto's op Europese belastingbesluiten af te schaffen.
Bedrijven betalen weinig winstbelasting in Nederland
Uit ander onderzoek bleek deze week volgens de Europese Groenen dat bedrijven in Nederland gemiddeld maar 10 procent winstbelasting afdragen, terwijl een tarief geldt van 25 procent. In Luxemburg zouden multinationals 29 procent moeten betalen, maar effectief zou maar 2 procent worden afgedragen.
De Universiteit van Amsterdam publiceerde in 2017 een onderzoek waaruit bleek dat Nederland wereldwijd de belangrijkste schakel is tussen multinationals en belastingparadijzen. Met name vijf landen, waaronder Nederland worden vanwege de fiscaal vriendelijke regels en de voordelige belastingbedragen met andere landen gebruikt door multinationals om zo weinig mogelijk belasting te betalen over hun interne geldstromen. Uiteindelijk komt het geld via deze vijf landen terecht in belastingparadijzen.
Nederland wereldwijd grootste schakel naar belastingparadijzen
Nederland Belastingparadijs
ZEMBLA maakte drie uitzendingen over de rol van Nederland in dergelijke constructies.
Kijk 'Nederland Belastingparadijs deel I':
Oxfam uitte onlangs stevige kritiek op de EU , omdat Brussel “het eigen huis op orde zou moeten brengen”, in plaats van vooral kritiek te leveren op landen buiten de EU. Oxfam noemde daarbij ‘fiscaal foute’ EU-lidstaten als Ierland, Malta, Luxemburg en Nederland.
 Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.