*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Belastingdienst schendt privacy van zelfstandige ondernemers

Leestijd: 2 minuten

De Belastingdienst handelt in strijd met de privacywetgeving bij het innen van belasting bij zelfstandige ondernemers. Als de fiscus de overtredingen niet stopt, dan dreigen volgens de Autoriteit Persoonsgegevens maatregelen.

De berisping draait om de btw-nummers voor ondernemers, die bijvoorbeeld op brieven en formulieren van de Belastingdienst staan. In het geval van zzp'ers bestaat die code uit het burgerservicenummer van de desbetreffende ondernemer. Zodoende worden zelfstandige ondernemers gedwongen een nummer openbaar te maken waaronder een hoop privégegevens schuilgaan. Dit kan leiden tot identiteitsfraude, stelt de privacywaakhond.

Meerdere problemen bij de Belastingdienst
Het is niet de eerste keer dat de Belastingdienst in de fout gaat. Vorig jaar bleek uit onderzoek van  ZEMBLA dat de Belastingdienst de financiële en persoonlijke gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven in de periode van 2013 tot 2016 onvoldoende beveiligde. In juni 2018 bleek dat de belangrijkste IT-applicaties binnen de Belastingdienst volstrekt beneden de maat zijn.

De Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat overheidsinstanties in principe wel het recht hebben om een burgerservicenummer op te vragen. Voor de manier waarop de Belastingdienst omspringt met het identificatienummer, ontbreekt echter iedere wettelijke basis.

De Belastingdienst zegt te streven naar een oplossing, maar spreekt over een technisch ingewikkeld vraagstuk. "We zijn er druk mee bezig. Het is een uitdaging", aldus een woordvoerder. Staatssecretaris Menno Snel (Belastingen) wil na de zomer een nieuwe stand van zaken geven.

Bron: ANP