*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Behandelstop dreigt bij meerdere instellingen voor mensen met psychische problemen

Leestijd: 2 minuten

In navolging van twee GGZ-instellingen in Zeeland en Friesland zijn er nog drie andere GGZ-praktijken die een patiëntenstop overwegen. Zij krijgen onvoldoende geld van de zorgverzekeraars om alle patiënten te kunnen behandelen. Daarnaast voeren nog eens tien instellingen ‘stevige onderhandeling’ met verzekeraars over nieuwe contractafspraken. Dat heeft koepelorganisatie GGZ Nederland dinsdag bekendgemaakt.  

Aan het begin van ieder jaar kopen zorgverzekeraars behandelingen in naar aanleiding van het aantal patiënten dat het jaar daarvoor geestelijke gezondheidszorg nodig had. Als er dan ineens meer mensen voor dezelfde behandelingen aankloppen, levert dat problemen op. Het budget van de zorgverzekeraar is op en dat zou betekenen dat de instelling de zorg gratis moet verlenen.

Zilveren Kruis
Bij GGZ Emergis in Zeeland ging het daarom mis. Verzekeraar Zilveren Kruis had te weinig zorg ingekocht. Na bemoeienis van de Nederlandse Zorgautoriteit is er uiteindelijk een oplossing gekomen. GGZ Emergis zei ruimte te zien om verzekerden van Zilveren Kruis vanaf nu weer op de wachtlijst te plaatsen. Ook zei de instelling erop te vertrouwen ‘in de komende weken tot passende afspraken met Zilveren Kruis te komen’.

"Wij weten dat er bij de zorgverzekeraars nog voldoende geld is voor behandelingen in de GGZ. Wat wij zien, is dat zorgverzekeraars het beschikbare geld onvoldoende inzetten om tot verhoging van budgetafspraken te komen. Daardoor kan een instelling gedwongen worden een behandelstop voor een bepaalde zorgverzekeraar af te kondigen of lopen de wachttijden op", waarschuwt de brancheorganisatie.

Zorgplicht
Begin dit jaar bleek dat bijna de helft van mensen met psychische problemen onvoldoende toegang heeft tot zorg. Terwijl zorgverzekeraars een zorgplicht hebben. Ze moeten een alternatieve behandeling voor kunnen stellen als er geen behandeling mogelijk is.