Zembla woensdag om 21:15 uur op NPO 2

Australië schikt zaak van asielzoekers tegen regering

Leestijd: 3 minuten

De Australische regering heeft een schikking getroffen van ongeveer vijftig miljoen euro in een rechtszaak die was aangespannen door een groep van tweeduizend asielzoekers. De asielzoekers zaten vast in vluchtelingenkampen op het eiland Manus en stelden de Australische regering verantwoordelijk voor de mensonterende omstandigheden op het eiland.

De asielzoekers hadden de zaak tegen de Australische regering aangespannen omdat ze vinden dat ze slecht worden behandeld. Ze zitten in kampen op het onderontwikkelde en zeer afgelegen eiland Manus in de Stille Oceaan.  Een van de klagers in een verklaring:

“Ik kwam naar Australië voor vrede, maar ik werd naar Manus gestuurd, wat de hel was. Er werd nooit naar ons geluisterd. Nu worden we eindelijk gehoord.”

Keihard asielbeleid
Australië voert al een aantal jaar een keihard asielbeleid. Bootvluchtelingen komen Australië niet in. Ze worden meteen teruggestuurd of definitief verbannen naar de kleine eilanden buiten de Australische landsgrenzen zoals Manus en Nauru.  De eilanden ontvangen geld voor de vluchtelingenopvang. Door de aanpak is het Australië gelukt om nieuwe bootvluchtelingen af te schrikken, maar rond de 1600 erkende vluchtelingen verblijven al jaren op de eilanden in een uitzichtloze situatie.  

 'Vergeten kinderen'
Volgens de Australische regering is er niets mis met de opvang op het eiland. Maar in de uitzending ‘Vergeten kinderen’ van ZEMBLA Internationaal is iets heel anders te zien. De kinderen op Manus en ook het eiland Nauru leiden een verschrikkelijk bestaan. Hulpverleners die eigenlijk niet mogen praten doen uiteindelijk toch hun verhaal in deze uitzending. Een voormalig lerares van ‘Save the Children’ zegt in de uitzending: “Het centrum is opgezet om mensen gek te maken en ze vanbinnen te laten sterven.” 

Dat er nu een schikking is getroffen nog voordat de rechtszaak zou beginnen betekent volgens de regering niet dat ze toegeeft dat het is is op het eiland. De schikking zou vooral zijn getroffen om te voorkomen dat het een duur en lang proces wordt.  

Het geld zal worden verdeeld onder de tweeduizend asielzoekers, afhankelijk van de duur van hun detentie en de ernst van hun verwondingen en ziekten die ze opliepen op het eiland. 

Bron: Trouw