*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

ANWB-paspoorthoes tegen identiteitsfraude werkt niet [VIDEO]

Leestijd: 2 minuten

De ANWB verkoopt een paspoorthoes die je identiteit zou moeten beschermen, maar die hoes werkt niet. Dat laat Joris Cavelaars, docent en ontwerper, zien aan ZEMBLA. Hij kwam erachter dat de hoes niet de RFID-chip beschermt, iets wat wel wordt beloofd. Op een RFID-chip staat alles wat ook in een paspoort staat, zoals je geboortedatum en burgerservicenummer. 

Heb je iemands identiteit dan kun je daarmee auto’s huren en bijvoorbeeld telefoonabonnementen afsluiten. Dat de paspoortcover van de ANWB niet werkt, noem Gerard Spierenburg van de Consumentenbond “een opzienbarende conclusie”. “Temeer omdat de ANWB op hun eigen website claimt dat deze cover goed beschermt, niet alleen tegen het kopiëren door de essentiële gegevens te verbergen, maar ook om te voorkomen dat de chip wordt uitgelezen. Als die chip wel uit te lezen blijkt dan doet dat ding dus niet wat ‘ie zou moeten doen.”

Uitlezen van de chip
Op de website van de ANWB staat dat de hoes, 7,95 euro voor niet-leden, ‘onnodige verspreiding van een aantal van de persoonsgegevens beperkt’ en ‘het ongewenst uitlezen van de RFID-chip’. De docent laat zien dat de chip op simpele wijze met een gratis app, de Read-ID, al is uit te lezen. 

Ondanks de vele mailwisselingen tussen de ANWB en Cavelaars, die ZEMBLA heeft ingezien, zegt de ANWB van niets te weten. Tegen ZEMBLA zegt de bond dat ‘geen enkel product zaligmakend is’ en ‘honderd procent garantie biedt’. De Consumentenbond vindt dat ‘dit signaal van meneer Cavelaars niet te negeren is’.