Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Afspraken over vluchtelingen tussen EU en Libië zorgen voor meer moorden en martelingen’

30-11-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
159 keer bekeken
  •  
vluchtelingen libië ANP
De afspraken die de EU met Libië heeft gemaakt, zorgen er voor dat de situatie voor vluchtelingen in Libische kampen nog meer verslechtert. Dat zegt de bekroonde arts Pietro Bartolo in een interview met De Morgen. Bartolo vangt op het Italiaanse eiland Lampedusa al dertig jaar bootvluchtelingen op. Hij omschrijft de vluchtelingenkampen in Libië als de hel op aarde.
pietro bartolo anp
Met de akkoorden financiert de EU onder andere de Libische kustwacht. Die moet ervoor zorgen dat bootvluchtelingen op weg naar Lampedusa worden tegengehouden en naar kampen worden afgevoerd. In de uitzending ‘ Handel in vluchtelingen ’ van Zembla bleek al dat vluchtelingen in soms levensgevaarlijke situaties belanden. Ze zijn een makkelijke prooi voor smokkelaars. Ze worden uitgebuit, mishandeld, ontvoerd en hun families afgeperst.
Verkrachtingen en martelingen aan de orde van de dag
Als ze in Libische kampen terechtkomen is de situatie onmenselijk volgens Bartolo. De kampen zitten volgens hem overvol. Ook zouden verkrachtingen, moord en martelingen aan de orde van de dag zijn. De arts zegt foto’s in bezit te hebben van Afrikaanse jongeren waarop te zien is hoe delen van hun lichaam zijn gevild.
In de Zembla-uitzending ‘ Handel in vluchtelingen ’ toonden we aan dat er zelfs in organen van vluchtelingen wordt gehandeld. Mensen die hun nier afstaan om de overtocht naar Europa te kunnen betalen en vervolgens worden opgelicht. De voormalige Nigeriaanse minister Femi Fani-Kayode zei onlangs in een interview met CNN dat er van vluchtelingen in de Libische kampen ook organen worden geroofd:
“Hun organen worden geoogst, hun lichamen verminkt en vervolgens worden ze als kebab geroosterd” , zegt Fani-Kayode.
Vanuit Libië zou een grootschalige orgaanhandel op gang zijn gekomen. In de Libische kampen zouden inmiddels honderdduizenden vluchtelingen vastzitten.
Europese politici die opscheppen
Bartolo vindt het misplaatst dat Europese politici opscheppen over het feit dat er momenteel dertig procent minder bootvluchtelingen op Lampedusa aankomen. "Een succes?" zegt hij vragend tegen De Morgen: "Waarom vraagt niemand zich af waar die dertig procent vluchtelingen gebleven zijn. Het antwoord is dat zij nog steeds in Libische concentratiekampen vastzitten en op grote schaal mishandeld en vermoord worden."
De inwoners van het Italiaanse eiland Lampedusa kregen woensdag het eredoctoraat van de Vrije Universiteit Brussel , voor hun jarenlange inzet voor de vluchtelingen en migranten die op het eiland aankomen. Bartolo nam het eredoctoraat namens de bevolking van Lampedusa in ontvangst. 
Kijk de uitzending 'Handel in vluchtelingen':
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.