*
iedere donderdag om 21.10 uur op NPO 2

Acteur voert actie tegen Shell: 'neem Shell predicaat koninklijk af'

Leestijd: 2 minuten

Koning Willem-Alexander zou Shell het predicaat ‘koninklijk’ af moeten nemen. Dat vindt acteur Marcel Hensema. Hensema, bekend van rollen in films als ‘Karakter’, ‘Simon’, ‘De gelukkige huisvrouw’ en ‘Sonny Boy’, is op Facebook een actie gestart. Hij roept mensen op zijn voorbeeldbrief aan de koning te printen, ondertekenen en op te sturen.

Volgens Hensema heeft Shell met zijn opstelling in het Groningse gasverhaal alle bijzondere voorwaarden die hangen aan het koninklijk predicaat geschonden. "Als een onderneming dit predicaat wil voeren (zo staat op koninklijkhuis.nl) dient o.a. de bedrijfsvoering onberispelijk te zijn." Maar Shell heeft zich, zegt Hensema, helemaal niet onberispelijk gedragen. "Ze zijn meermaals veroordeeld tot boetes en schikkingen voor bedragen die de bijzondere voorwaarden ver overstijgen."

Hensema deelde de brief aan de koning woensdagavond ook al uit aan bezoekers van de Stadsschouwburg Groningen. Hij zong daar samen met het Groningse kleinkunstduo Pé Daalemmer & Rooie Rinus een protestlied over Shell gericht aan de koning. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Ze protesteerden in het lied tegen de aandelen van de koninklijke familie in Shell: