Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

60 procent haalt vaccin baarmoederhalskanker

23-04-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
188 keer bekeken
  •  
vaccin-tegen-baarmoederhalskanker-een-tweede-poging


Het percentage meisjes dat zich laat vaccineren tegen het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt is het afgelopen jaar nauwelijks gestegen. Van de meisjes die in 1999 zijn geboren was per 1 januari 2014 ongeveer 60,7 procent ingeënt tegen het humaan papillomavirus (HPV). Dat is 0,8 procentpunt meer dan de vorige lichting, geboren in 1998. Dat blijkt uit cijfers die het RIVM woensdag publiceerde.
50% in 2009
Sinds 2009 krijgt ieder meisje in het jaar dat ze 13 wordt een uitnodiging voor inenting tegen het virus. In dat jaar werd ook de groep die is geboren in de periode 1993 tot en met 1996 opgeroepen voor een prik. Slechts de helft van de opgeroepen tienermeisjes lieten zich toen inenten.
Veelvoorkomend virus
Het RIVM is blij dat sinds de invoering van het vaccinatieprogramma meer meisjes zich laten inenten. ' Er zit beweging in ', zegt een woordvoerster. Dat de opkomst veel lager ligt dan die voor bijvoorbeeld het vaccin tegen polio is volgens haar goed te verklaren. HPV is een veelvoorkomend virus en slechts een klein percentage van de vrouwen die besmet zijn krijgt baarmoederhalskanker.
Persoonlijke afweging
Wel benadrukt ze dat de prik tegen HPV een ' goed vaccin is dat beschermt tegen een ernstige ziekte '. Om wel of geen inenting te halen is een persoonlijke afweging. De woordvoerster hoopt dat meisjes zich goed laten informeren over de prik.
Volgens het RIVM ging er rond de invoering van het vaccinatieprogramma veel feitelijk onjuiste informatie rond over het vaccin.
Omstreden vaccin
Prof. F. van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut was het oneens met de snelle invoering van het vaccin: In de ZEMBLA uitzending 'Het omstreden kankervaccin' (2008) zegt ze: ' We weten nog niet of het vaccin echt wel baarmoederhalskanker voorkomt, we weten niet of het vaccin ernstige bijwerkingen heeft en we weten ook niet of er herhaalvaccinaties nodig zijn. ' Haar kritiek wordt gedeeld door Prof. H. Schellekens. Hij is lid van de commissie ter beoordeling van geneesmiddelen: ' Zolang niet is vastgesteld of het vaccin kanker voorkomt en wat de werking en de bijwerkingen zijn, heb je het eigenlijk over een experiment.'
Dat het een experiment is, erkennen alle deskundigen. De groep 12-jarigen, die straks massaal wordt gevaccineerd, is nooit grootschalig wetenschappelijk onderzocht.

Toenmalig directeur Infectieziekten van het RIVM Roel Coutinho noemde deze informatie 'pertinent onjuist'.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.